Hőveszteségek csökkentése az ökominimalizmus jegyében

By | 2020-11-05

A hőveszteség összességében háromféle módon történhet, magánál az épület szöveténél, a különféle gyenge pontokon és a szövet réseinél. Ha a ruhaneműkhöz akarjuk mindezeket hasonlítani, akkor a pulóver, amit hidegben viselünk, a kabát, mely szeles időben nyújt védelmet és a sapka, amit akkor veszünk fel, amikor igazán hideg van.

A hőveszteségről bővebb információkért klikkeljen ide! Az egyik szigetelőgyártó nem rég tanulmányt készített annak kapcsán, hogy hol távozik a legtöbb hő a lakásban. Az eredmények azt mutatták, hogy a hőveszteség nagy része az építőelemeken keresztül történik. A hőveszteség elkerülésére a legjobb megoldás a hőveszteség csökkentése. Tehát a ház fő szövetét kell szigetelni, annak érdekében, hogy a padlón, falakon és tetőn keresztül ne távozzon a hő az épületből. A legnagyobb hőveszteség a falakon keresztül történik, főleg a tetőnél, ezért ezeket különösen fontos megfelelően szigetelni. A padló és az ablakok kevésbé problémásak. Ebben az esetben az ajtókat külön kezeljük, mivel ugyan légzárasak, azonban ez egyéb problémákhoz vezet.

Ha már hőveszteségről van szó, akkor fontos, hogy utána nézzünk a költségeknek is. Célszerű az egyes elemeket külön számolni. Például a padlástér szigetelését meglehetősen olcsón meg lehet úszni és a legtöbb esetben előre telepíthető. Ha rendelkezünk felfüggesztett fapadlóval, akkor a gerendák közé ásványgyapotot tudunk helyezni hálóval, annak érdekében, hogy a szigetelés mindenképp a helyén maradjon. Ezt akár pár ezer forintból is meg lehet tenni. Az üreges falszigetelés szintén jó döntés, azonban ehhez célszerű szakember segítségét kérni. A régi ablakok esetében a dupla üvegezéssel történő csere jelenthet megoldást, különösen azért, mert még szilárd falú lakások esetében is nagy mértékben befolyásolja a hőveszteség csökkentését.

Vélemény, hozzászólás?