Amit tudni érdemes a féktárcsa cseréről!

By | 2020-05-01

A fékek elengedhetetlen alkatrészei az autó lelassításához, legyen az hirtelen lassulás az ütközés elkerülése érdekében, vagy óvatos lassításról egy piros lámpánál. A fékek állapota rendkívül fontosak a biztonság szempontjából, nemcsak a vezető, de a környező úthasználó számára is.

A féktárcsa cseréről informálódhat itt is, de az alábbiakban mi is megpróbálja feltárni a féktárcsa rejtelmeit és annak cseréjéhez köthető tippeket és buktatókat is. Amikor a lába lenyomja a fékpedált, az hatást gyakorol a főhengerre, ami alapvetően egy dugattyú, amelyet fékfolyadék vesz körül. A folyadék lefelé mozog a fékvezetékeken, ahol arra kényszeríti a féknyergeket, hogy egy fékbetétet a féktárcsához nyomja. Ez lassítja le a kereket. Az autó mozgásának megállításakor felszabaduló energia hővé alakul és mivel a tárcsának viszonylag gyors hűtési ideje van, az ilyen fék jobb megállási teljesítményt nyújt, mint a dobfékek, és széles körben használják a jelenlegi autókban is.

A fékek jó állapotának ellenőrzéséhez látás, hallás és érintés érzéke szükséges. A féktárcsa csere nem egy egyszerű feladat még a tapasztalattal rendelkező szerelőknek sem, ezért érdemes mindenképpen szakemberhez fordulni, ha eljött a féktárcsa csere ideje. A féktárcsa élettartamát illetően eltérnek a vélemények, így mindig bízzuk annak megállapítását az autószerelőre, aki  a tapasztalatból adódóan meg tudja állapítani ennek cseréjének szükségességét. Fontos azt is megjegyezni, hogy minden féktárcsának megvan a gyárilag megadott mérete, így ha a kopás miatt ez a méret jelentősen változik érdemes azonnali féktárcsa cserére vinni a szerelőhöz az autót. Ne feledje, hogy ez az autónak egyik olyan alkatrésze, amelynek állapotán emberi életek múlhatnak is akár, ezért fokozott figyelmet érdemel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük